Körösvölgyi Állatpark

Körösvölgyi Állatpark

A Körös-Maros nemzeti Park Igazgatóság 2014-ben nyitotta meg Szarvason a Körösvölgyi Állatparkot.

Az Állatparkban 48 hal, hüllő-, madár- és emlősfaj egyedeit tekinthetik meg az érdeklődők.
Az Anna-ligeti Tanösvény mentén- mintegy 1450 méteres szakaszon – 5 madárvoiler, 5 ragadozóház, lekerekített vizes élőhelyek, külön átjárható mókusház, kültéri teknősterrárium, 5 nagy kifutó és 1 speciális, veszélyes állat tartására alkalmas kifutó ad otthont a bemutatott állatoknak.  Az itt megtalálható egyedek részben fajvédelmi programokban résztvevő állatfajok példányai, részben pedig- különböző okok miatt- a természetben önálló életre alkalmatlan egyedek.
Az Állatpark lakói között védett és nem védett fajokat egyaránt fellelhetünk. Látogatóink olyan rejtett életmódot élő állatokkal ismerkedhetnek meg testközelből, mint a nyuszt, a borz vagy a nyestkutya. Az Anna- ligetben megtekinthető gímszarvas, őz, dámszarvas, vaddisznó és róka is, melyek általános ismert fajnak számítanak, mégis ritkán találkoznak velük a természetjárók a szabadban.
A kialakított vizes élőhelyen többek között nyári lúd, nagy lilik, fütyülő- és barátréce él. A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, melyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik, hiszen a Dél-Alföldön sehol nem találkozhatunk már vele.
Az Anna-ligetben sétálva tiszteletünket tehetjük a Dél- Tiszántúl legnagyobb kocsányos tölgye, a Lonovics előtt, mely több mint 300 éves, vagy megleshetjük a “Csókavár” nevű platánfa lakóinak életét, illetve körbejárhatjuk a Csáky- kastély gyönyörű épületét is.
Akiknek az Állatpark megtekintése után egy kis mozgáshoz támad kedve, azoknak kenu- és kerékpár kölcsönzési szolgáltatásukat ajánlják mindenki figyelmébe. A kenu- és kerékpártúrákhoz szakvezetést is tudnak biztosítani előzetes egyeztetés alapján.